Tiedote: Laskuvarjohyppyonnettomuus Utissa 5.6.2015

Lähettänyt ajankohtana kesäkuuta 6, 2015

Utin lentokentällä tapahtui perjantaina 5.6. laskuvarjo-onnettomuus, jossa kokenut hyppääjä loukkaantui vakavasti. Hän menehtyi myöhemmin onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Onnettomuuteen päättynyt hyppy suoritettiin 4000 metrin korkeudesta, Skydive Finlandin Cessna Grand Caravan -tyyppisestä lentokoneesta, johon mahtuu lentäjän lisäksi 18 hyppääjää. Sää oli onnettomuushetkellä normaali.

Hyppy sujui tavanomaisesti vapaapudotuksen, laskuvarjon avaamisen ja ohjaamisen osalta laskeutumisvaiheeseen saakka.    

Onnettomuudessa hyppääjät törmäsivät avoimen kuvun varassa juuri ennen laskeutumista toisiinsa. Onnettomuudessa loukkaantuneen hyppääjän laskuvarjo tukahtui ja hän putosi hallitsemattomasti maahan. Törmäyksen toinen osapuoli ei saanut tilanteessa vammoja. Molemmat hyppääjät olivat kokeneita, onnettomuushyppääjällä oli yli 1500 laskuvarjohyppyä. Menehtynyt hyppääjä oli pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva, 36-vuotias mies.

Laskuvarjohyppääminen on tarkoin valvottu laji, jossa turvallisuuteen ja oikeisiin toimintatapoihin kiinnitetään paljon huomiota. Vastaavat onnettomuudet, joissa hyppääjät törmäävat toisiinsa kuvun varassa lähellä maata, ovat Suomessa harvinaisia.

Laskuvarjotoimikunnan keräämissä vaaratilannekoosteissa eritellään vuosittain tapahtuneet poikkeus- ja vaaratilanteet. Yleisimmät loukkaantumisen syyt ovat huonon laskeutumisen seurauksena sattuneet nilkan tai ranteen revähdys- tai murtumavammat.

Poliisi tutkii onnettomuutta. Onnettomuus on koskettanut koko suomalaista hyppy-yhteisöä syvästi ja Laskuvarjotoimikunta toivookin medialta hienovaraisuutta asian käsittelyssä.

Suomen Ilmailuliitto, Laskuvarjotoimikunta sekä suomalaiset laskuvarjo-organisaatiot ottavat osaa omaisten sekä Skydive Finlandin suruun ja raskaaseen menetykseen.

Yhteyshenkilöt:

Puheenjohtaja Ville Kajala
Skydive Finland ry
puh. 050 376 1460

Puheenjohtaja Johanna Huhtapelto
Laskuvarjotoimikunta, Suomen Ilmailuliitto ry
puh. 0400 413 680

Theme: TheBuckmaker.com Wordpress Themes © 2019 Laskuvarjotoimikunta    Kaikki oikeudet pidätetään. Kirjaudu sisään muokataksesi sivustoa