Turvallisuusajatelma: laskuvarjohyppy suoritetaan aina varjon kanssa

Lähettänyt ajankohtana marraskuuta 23, 2015

Suomessa on suoritettu erityinen vapaapudotushyppy ilman laskuvarjoa. Hypyn teki heinäkuussa 2015 nilsiäläinen extremeurheilija Antti Pendikainen.

Pendikainen on ensimmäinen ilman laskuvarjoa hypännyt suomalainen. Tiettävästi hän suoritti tämäntyyppisen hypyn kuumailmapallosta ensimmäisenä maailmassa. Pendikainen ja hypylle osallistuneet kuvaajat valmistautuivat hyppyyn kuukausia, muun muassa harjoittelemalla lentämistä tuulitunnelissa.

Laskuvarjotoimikunta haluaa muistuttaa, että turvallisella laskuvarjohypyllä noudatetaan viranomaismääräyksiä ja Ilmailuliiton ohjeita. Lisäksi hyppääjällä pitää olla ennen lentolaitteeseen kiipeämistä hyppyvalmiiksi puettu ja koko hypyn ajan puettuna pidettävä, hyppytoimintaan soveltuva laskuvarjokokonaisuus, joka käsittää valjaat, päävarjon ja varavarjon. Mikäli huomaat, että laskuvarjosi on syystä tai toisesta lähtenyt selästäsi ennen uloshyppyä, voit korjata asian helposti: pukemalla laskuvarjon uudestaan päällesi.

Toimikunta korostaa laskuvarjon tärkeyttä myös kuumailmapallosta hypätessä. Laskuvarjolla on tärkeää lisäksi laskeutua esteistä vapaalle alueelle.

Jos riski on olemassa, se tulee tunnistaa ja hallita

Ilmailumääräyksen OPS M1-1 mukaisesti lentolaitteesta ei saa pudottaa esineitä, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa, sairautta tai terveydellistä haittaa. Antin hypyllä käyttämä ja kuumailmapallosta heittämä laskuvarjo oli käsitelty siten, että siitä ei voinut aiheutua haittaa maassaolijoille. Tämän vahvisti myös sälinkääläinen puimurinkuljettaja, joka löysi vaahtomuovilla täytetyn varjorepun.

Hyppytoiminta Suomessa on lähtökohtaisesti sellaista toimintaa, jossa ulkopuolisille ei aiheuteta vahinkoa ja jossa osallistujat ymmärtävät toiminnassa olevat riskit sekä voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa hypyllä noudatettavaan turvallisuuskulttuuriin. Erilaiset stunt-temput eivät kuulu laskuvarjohyppääjän arkeen, vaan niiden suorittaminen on ammattimaisen valmistautumisen tulosta, riskit punnitaan ja niihin varaudutaan huolella.  

Laskuvarjotoimikunta suosittelee, että laskuvarjohyppääminen aloitetaan siltä tietojen ja taitojen tasolta, jolla ollaan nyt: ei siltä, jolla ollaan tulevaisuudessa, eikä varsinkaan siltä, jolla ei välttämättä tulla koskaan olemaankaan. Turvallisen laskuvarjohyppäämisen ja siinä kehittymisen voi aloittaa Suomen Ilmailuliiton ohjeita noudattavissa laskuvarjokerhoissa ympäri Suomen. Kuten Anttikin aikoinaan.

Laskuvarjotoimikunta haluaa onnitella Anttia ja tiimiä hienosta suorituksesta.

Turvallisin tiedotusterveisin,
Laskuvarjotoimikunta

Theme: TheBuckmaker.com Wordpress Themes © 2019 Laskuvarjotoimikunta    Kaikki oikeudet pidätetään. Kirjaudu sisään muokataksesi sivustoa